Vanliga frågor - Tatuering

Tatueringar är generellt sett säkra så länge du går till en erfaren och professionell tatuerare och följer deras instruktioner om vård efter tatueringen. Vi tar hygienen i vår studio på högsta allvar och jobbar alltid med steriliserade nålar och förpackade färger.

Tiden det tar att tatuera sig varierar beroende på storlek och placering på tatueringen, samt hur komplex den är. En liten tatuering kan ta bara några minuter, medan en större tatuering kan ta flera timmar eller till och med flera sessioner.

Det tar vanligtvis omkring två veckor för en tatuering att läka. Under den här tiden kan du förvänta dig att huden kring tatueringen känns öm och kan vara lite röd och svullen. Följ instruktionerna från din tatuerare för att hjälpa tatueringen att läka så snabbt som möjligt. I vår tatueringsstudio i Stockholm kommer du även få tips om krämer och oljor som hjälper din tatuering att läka på bästa sätt.

Du kan duscha med en ny tatuering, men du bör undvika att direkt skölja den med vatten. Använd istället en mjuk duschtvål och tvätta tatueringen försiktigt. Se till att inte få in för mycket vatten och torka tatueringen torr med en mjuk handduk.

Ja, det är möjligt att ändra en befintlig tatuering. Du kan antingen välja att täcka över den med en ny tatuering, eller ändra den befintliga.  Detta kallas ”tattoo removal” eller ”tattoo cover up” och vi på Studio Dropp har bred erfarenhet av detta. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig vidare.

Det rekommenderas att du väntar tills du har fött barnet innan du får en tatuering. Tatueringar kan orsaka infektioner och det finns en risk för att tatueringen kan påverka ditt barns hälsa. Det finns också en risk för att hormonförändringarna under graviditeten kan påverka hur tatueringen ser ut efter att du har fött barnet.

Vi rekommenderar att du väntar tills du har slutat amma innan du får en tatuering. Det finns en risk för att tatueringen kan påverka mängden mjölk du producerar, eftersom tatueringen kan orsaka infektioner och inflammation. Det finns också en risk för att färgen från tatueringen kan komma in i mjölken och påverka din bebis hälsa. Vänta tills du har slutat amma innan du får en tatuering för att minimera riskerna.

Det är vanligt att tatueraren ger dig en plastfilm att sätta över tatueringen efter att du har fått den. Denna plastfilm hjälper till att skydda tatueringen och hålla den fuktig under läkningsprocessen. Hur länge du ska ha kvar plastfilmen beror på hur stor och komplex tatueringen är, men det är vanligt att du behöver ha den kvar i ungefär 4-6 timmar efter att du har fått tatueringen. Efter det kan du ta bort plastfilmen och tvätta tatueringen enligt instruktionerna från din tatuerare. Se till att inte riva av plastfilmen, utan ta bort den försiktigt för att inte skada tatueringen.

Det finns en risk för att du kan få en allergisk reaktion på färgen som används i en tatuering. Symptom på en allergisk reaktion kan inkludera rödhet, klåda och svullnad. Om du upplever några av dessa symtom efter att du har fått en tatuering, bör du kontakta din läkare.

Vanliga frågor - Piercing

Hur gör jag en bokning?  

Du kan antingen boka via Instagram DM @spikes.n.needles eller på boka direkt.

Hur avbokar jag min bokning?  

Om du har gjort en bokning via boka direkt har du fått en bokningsbekräftelse med en avbokningslänk. Om du bokade via Instagram kan avbokning göras via Instagram DM.

Om det är mindre än 24 timmar kvar till din tid måste du avboka via Instagram DM, alternativt via telefonnumret i din bokningsbekräftelse. Du kan bli debiterad en avbokningsavgift på 50% av kostnaden för din bokning.

 

Vilka är era åldersgränser?  

5 år: Öronsnibb

13 år: Öronsnibb och brosk, näsvinge och septum

15 år: Oral-piercings, navel, ögonbryn

18 år: Nipples, intim-piercings, dermal anchors, bridge/earl och surface bars

Alla kunder under 18 år behöver en vårdnadshavares godkännande, detta kan göras på distans. Kunder under 16 år måste komma till studion i sällskap av en vårdnadshavare som stannar kvar under hela besöket.

Använder ni en pistol eller en nål?
För din säkerhet utförs alla piercings med en steril engångs nål.

Erbjuder ni bedövningskräm?
Vi erbjuder ingen bedövningskräm i studion; men de flesta apotek säljer ytbedövning, vilken bör köpas och användas före din bokning. Vänligen informera din artist om du använder bedövning, eftersom bedövningsmedlet ändrar texturen på din hud och kan göra det svårare att arbeta med. Användning av bedövning kan påverka resultatet av din piercing, och du kanske inte har rätt till återbetalning för problem orsakade av bedövningsmedel.

Kan jag ta med en vän till studion?
Absolut, och de är vanligtvis välkomna i piercingrummet under proceduren. Om ni är en stor grupp kan ni behöva välja endast en vän att ta med er till piercingrummet.

Vilket material använder ni?
Alla våra läksmycket är tillverkade av ASTM F136 titanium. Detta material är hypoallergent och biokompatibelt; det perfekta valet för din nya piercing. Våra guldalternativ innehåller samma basmetall men är PVD-belagda med 18-24K guld. Om du är intresserad av att se certifikat för det använda materialet, kontakta oss via e-post eller på instagram.

Vilket material är säkert att ha i mina piercingar?

Titanium ASTM F136 – Även om detta material är lite dyrare, är det super hållbart, hypoallergent och lämpligt för både nya och läkta piercingar.

999 Niobium – Billigare än titanium, men dyrare än kirurgiskt stål, är detta ett säkert och hypoallergent alternativ för både nya och läkta piercingar.

Guld 14K eller 18K – Solid 14K eller 18K är säkert för nya och läkta piercingar.
Det är bra att komma ihåg att guldplätering kan flagna och exponera den underliggande metallen, så det är viktigt att se till att basen också är av ett säkert material.

Platinum – Lite dyrare material, men hållbart och hypoallergent, ett bra val för både nya och läkta piercingar.

Kirurgiskt stål 316L eller 316LVM –
Det är bra att komma ihåg att kirurgiskt stål innehåller spår av nickel. Det är alltid bättre att vänta tills din piercing har läkt innan du använder smycken av kirurgiskt stål.

Kan jag ta med mina egna smycken att bli piercad med?
Nej. Detta beror på att vi inte kan garantera materialet eller kvaliteten på smycken som kommer från utanför studion. Om du letar efter en specifik design som inte finns i studion, hör av dig till oss för att göra en specialbeställning.

Kan jag bli piercad med en ring?
Nej, de enda piercingar som utförs med en ring är septum, daith och smiley, samt vissa intim piercingar. Eftersom ringarna rör på sig, orsakar de friktion och trycker bakterier in i såret; vilket fördröjer läkning och orsakar infektion.

Kan ni hjälpa mig att byta mina smycken?
Absolut! Priset för smyckesbyte är 199:-, vid köp av smycken i vår butik får du minst 50% rabatt på bytesavgiften. Denna tjänst kan bokas genom Instagram eller boka direkt.

Hur vet jag när det är dags att byta till kortare smycken?
Om staven verkar överdrivet lång kan det vara dags att byta till mindre. Du kan kontrollera hur mycket utrymme du har mellan din hud och slutet av piercingen i ett vilotillstånd. Om det är mer än 2 mm kan det vara en bra idé att byta. Fråga din piercingartist om du känner dig osäker!

Hur tar jag hand om min nya piercing?

Tvätta med saltlösning 2-3 gånger om dagen i minst 1 månad.

Undvik att röra vid, snurra på eller flytta ditt smycke.

Undvik bad, bastu och solarium i minst 4 veckor. Dusch är OK. 

Undvik att lägga tryck på din nya piercing, detta kan innebära att undvika hörlurar som trycker på piercingen, inte sova på den och inte bära tighta kläder över området. 

 

För orala piercingar gäller följande i 4 veckor;

  • Skölj munnen med alkoholfria munskölj 2-3 gånger om dagen
  • Håll en god munhygien.
  • Undvik att leka med smycket
  • Undvik oral kontakt, inklusive oralsex, kyssar och att dela mat/dryck.
  • Undvik att äta väldigt salt, väldigt stark eller väldigt sur mat
  • Avstå från snus, cigaretter och alkohol

 

Måste jag rengöra en läkt piercing?

Nej, det räcker att spola igenom den i duschen i några minuter. För dermal anchors och surface bars kan du använda saltlösning och tandtråd 1-2 gånger i månaden för att rengöra och ta bort döda hudceller och smuts under smycket.

 

Hur vet jag om min piercing har läkt?

Eftersom kroppen läker från utsidan och in, finns det inget sätt att veta säkert. Efter att hela läkningstiden har passerat, och det inte finns någon rodnad eller ömhet kvar, är piercingen troligtvis läkt.

 

Kan jag vara i solen med en färsk piercing?

Undvik direkt solljus (hög UV) under de första 4-8 veckorna av läkning av en ny piercing. Att få en solbränna nära din piercing kan göra huden extra känslig för infektioner, orsaka irritation och hindra läkningen.

 

Kan jag resa efter att jag blivit piercad?

Varmare temperaturer och hög luftfuktighet kan orsaka problem med dina piercingar, eftersom bakterier trivs bättre i dessa förhållanden. Det är också viktigt att undvika direkt solljus och stillastående vatten under de första 4-8 veckorna av läkningen.

 

Vad kan jag äta efter jag har gjort en oral piercing? 

Generellt sett vill du undvika all mat som du inte skulle vilja ha i ett öppet sår; allt som är mycket kryddigt, salt eller surt kan irritera piercingen. Annars är det upp till dig, du behöver inte vara på en helt flytande diet bara för att du fått din tunga piercad, till exempel. Börja med små bitar och tugga försiktigt för att undvika att bita ner på staven medan du vänjer dig vid den.

 

När kan jag sova på min piercing?

Det är olika från person till person, men helst bör du undvika att sova på den under hela läkeperioden. Se till att du har minskat storleken på ditt smycke innan du börjar sova på den för att minimera risken för irritation och migration.

 

Kan jag träna efter att ha blivit piercad?

Ja, du kan träna efter att ha blivit piercad.

Var försiktig så att du inte fastnar eller lägger press på dina nya piercingar och lyssna på din kropp för att undvika rörelser som orsakar smärta och obehag. Det är viktigt att rengöra en ny piercing med koksaltlösning omedelbart efter träning.

 

Kan jag dricka alkohol efter att ha blivit piercad?

Alkohol sänker kroppens läkningsprocess och bör användas med måtta under den första månaden av din läkning. För orala piercingar rekommenderas det att inte dricka någon alkohol under minst 4 veckor. Starkare alkohol kommer att ha en större påverkan på dina piercingar.

Kan jag bli piercad om jag har en blodsjukdom?

Du kan absolut bli piercad trots att du har en blodsjukdom, så länge du informerar din artist på plats. Du bör alltid konsultera med din läkare innan du blir piercad om du har en blodsjukdom såsom hepatit eller HIV då dessa tillstånd kan öka risken för komplikationer under läkningen.

 

Kan jag bli piercad om jag tar antibiotika?  

Att ta antibiotika hindrar vanligtvis inte dig från att få en piercing, men det är en bra idé att rådgöra med din läkare i förväg. Ibland kan den underliggande infektionen som behandlas påverka läkningen eller leda till komplikationer.

 

Kan jag bli piercad om jag har eksem/psoriasis?  

Om du har utslag på området du vill bli piercad bör du vänta, men om utslagen är på en annan del av kroppen är detta inget hinder. 

 

Kan jag bli piercad igenom ärrvävnad?  

Att pierca igenom ärrvävnad är i de flesta fall möjligt. Det är bra att ha i åtanke att ärrvävnad kan ha olika egenskaper jämfört med frisk hud, vilket kan påverka hur piercingen läker. Är ärret läkt och inte av märkbar storlek är det inga problem. Är du osäker, skicka ett meddelande eller besök mig för en konsultation för att bedöma ärrvävnaden och få råd baserat på dess karaktär.

 

Kan jag bli piercad om jag ammar?  

Du kan absolut bli piercad medan du ammar, men du bör vänta minst 3 månader efter förlossningen för att låta din kropp och ditt immunförsvar återhämta sig. För nipple piercings bör du vänta tills 3 månader efter att mjölkproduktionen har upphört.

 

Kan jag bli piercad om jag är/har varit på acnebehandling med isotretinoin? 

Nej. Denna medicin har vanligtvis allvarliga biverkningar och en hög risk för långsam läkning och mycket ärrbildning. Med dessa effekter och den minskade oljeproduktionen är din hud skör, lätt irriterad och torr. Att bli piercad under denna behandling utsätter inte bara ditt immunförsvar för stor stress utan ökar också risken för att utveckla svår inflammation, blåmärken, knölar och överdriven ärrvävnad runt området som kan kräva kirurgisk borttagning. Du bör ha avslutat behandling med isotretinoin i minst 3-6 månader innan du får piercing.

Vad man kan förvänta sig efter en ny piercing

Omedelbara reaktioner inkluderar blödning, ömhet, trötthet och lätt huvudvärk. Under de första veckorna kommer piercingen att vara svullen, röd och kan blöda sporadiskt. Det är vanligt att blåmärken uppstår runt piercing-området. Under hela läkningen kan piercingen avge vitt eller ljusgult sekret/var, få skorpor, knölar och kännas öm ibland.

Jag har en bump eller “finne” runt min piercing, vad ska jag göra?

Den lilla knölen kallas för en piercingbump och det är ganska vanligt med bumps under läkningen. En piercing bump är varken permanent eller farlig, de uppstår på grund av tryck, irritation eller smuts; nedan är några tips så att du kan ta extra bra hand om din piercing för att hjälpa till att bli av med din piercing bump;

Först, se till att smycket har minst 1 millimeter avstånd mellan huden och smycket i ett vilande tillstånd. Om smycket är för tight kan det förvärra din piercingbump, det kan också vara ett problem om din piercing är för lång, eller om du bär en ring innan piercingen är helt läkt. Om du behöver hjälp med att byta till en längre bar kan du komma till vår studio!

Se till att följa eftervårds instruktionerna ordentligt, om detta inte är tillräckligt kan du även prova varma kompresser. Varma kompresser gör du genom att hälla saltlösning i en ren behållare och mikra i några sekunder tills den når en behaglig temperatur. Sedan blötlägger du piercingen antingen direkt eller med en fuktig kompress i 5 minuter med den varma saltlösningen. Upprepa detta 1-2 gånger om dagen i 5 minuter varje gång tills knölen försvinner.

Infektion

Infektion orsakas av främmande, skadliga bakterier. Symptom på en infektion inkluderar svullnad runt ett större område, missfärgat var (grönt, mörkgult, orange), lukt och en varm, pulserande smärta. En allvarlig infektion kan också åtföljas av symtom på kroppslig infektion, såsom feber, illamående eller trötthet.

Om du misstänker att du har en infektion, gå till akuten. Det är viktigt att inte ta bort smycket innan du fått korrekt behandling; detta kan få infektionen att fastna innanför kroppen och göra det svårare att behandla.