Vanliga frågor kring tatueringar

Tatueringar är generellt sett säkra så länge du går till en erfaren och professionell tatuerare och följer deras instruktioner om vård efter tatueringen. Vi tar hygienen i vår studio på högsta allvar och jobbar alltid med steriliserade nålar och förpackade färger.

Tiden det tar att tatuera sig varierar beroende på storlek och placering på tatueringen, samt hur komplex den är. En liten tatuering kan ta bara några minuter, medan en större tatuering kan ta flera timmar eller till och med flera sessioner.

Det tar vanligtvis omkring två veckor för en tatuering att läka. Under den här tiden kan du förvänta dig att huden kring tatueringen känns öm och kan vara lite röd och svullen. Följ instruktionerna från din tatuerare för att hjälpa tatueringen att läka så snabbt som möjligt. I vår tatueringsstudio i Stockholm kommer du även få tips om krämer och oljor som hjälper din tatuering att läka på bästa sätt.

Du kan duscha med en ny tatuering, men du bör undvika att direkt skölja den med vatten. Använd istället en mjuk duschtvål och tvätta tatueringen försiktigt. Se till att inte få in för mycket vatten och torka tatueringen torr med en mjuk handduk.

Ja, det är möjligt att ändra en befintlig tatuering. Du kan antingen välja att täcka över den med en ny tatuering, eller ändra den befintliga.  Detta kallas ”tattoo removal” eller ”tattoo cover up” och vi på Studio Dropp har bred erfarenhet av detta. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig vidare.

Det rekommenderas att du väntar tills du har fött barnet innan du får en tatuering. Tatueringar kan orsaka infektioner och det finns en risk för att tatueringen kan påverka ditt barns hälsa. Det finns också en risk för att hormonförändringarna under graviditeten kan påverka hur tatueringen ser ut efter att du har fött barnet.

Vi rekommenderar att du väntar tills du har slutat amma innan du får en tatuering. Det finns en risk för att tatueringen kan påverka mängden mjölk du producerar, eftersom tatueringen kan orsaka infektioner och inflammation. Det finns också en risk för att färgen från tatueringen kan komma in i mjölken och påverka din bebis hälsa. Vänta tills du har slutat amma innan du får en tatuering för att minimera riskerna.

Det är vanligt att tatueraren ger dig en plastfilm att sätta över tatueringen efter att du har fått den. Denna plastfilm hjälper till att skydda tatueringen och hålla den fuktig under läkningsprocessen. Hur länge du ska ha kvar plastfilmen beror på hur stor och komplex tatueringen är, men det är vanligt att du behöver ha den kvar i ungefär 4-6 timmar efter att du har fått tatueringen. Efter det kan du ta bort plastfilmen och tvätta tatueringen enligt instruktionerna från din tatuerare. Se till att inte riva av plastfilmen, utan ta bort den försiktigt för att inte skada tatueringen.

Det finns en risk för att du kan få en allergisk reaktion på färgen som används i en tatuering. Symptom på en allergisk reaktion kan inkludera rödhet, klåda och svullnad. Om du upplever några av dessa symtom efter att du har fått en tatuering, bör du kontakta din läkare.